• 1

Italie 2013 Le Marche

 Le Marche / Potenza Picana / Casale Torrenova

Over Casale Torrenova:

Dit is een complex dat pas 2 jaar open is. Het ligt mooi afgelegen aan een landweg, ongeveer 1,5 km van de grote weg af, winkels zijn op een paar km afstand. Strand is op ongeveer 2 km afstand, maar de leukere standen liggen op ongeveer 5 km afstand en verder. Het bestaat uit 3 gebouwen met diverse soorten appartementen. Het complex heeft een mooi verzorgd zwembad, 2 grote BBQ plaatsen, 2 wasmachines waar men gratis gebruik van kan maken, een speelveldje voor kleine kinderen, een tennisbaan/voetbalveld en een overdekte parkeerplaats voor de auto's. Naast het complex ligt een restaurant waar men zeer goed kan eten en ook pizza's kan afhalen. Hier komen veel lokale bewoners eten. Het complex wordt beheerd door een familie die er alles aan doet om het je naar de zin te maken, hun service is zeer goed. Dit zien we trouwens in de hele regio, men is zeer vriendelijk en behulpzaam. Om dan toch 1 nadeel te noemen, rondom het complex en de omgeving zijn veel hooivelden die begin Juli gemaaid worden, als je last van hooikoorts hebt is dat een mindere periode om hier te verblijven.

 Casale kl1 Casale Torrenova Casale Torrenova Casale Torrenova

Casale Torrenova Casale Torrenova Casale Torrenova Casale Torrenova

Zaterdag 29 juni - Vertrek naar Vipitena

We vertrekken om 5.45 uur. We hebben een overnachting in Vipitena geboekt, net over de Italiaanse grens op de Brennerpas. De hele heenreis worden we vergezeld door alleen maar regen. De drukte viel mee, maar door de vele wegwerkzaamheden en daardoor file/langzaam rijden zijn we 2 uur later dan gepland om 17.30 uur in Vipitena. Vipitena is een leuk gezellig dorp, wat vooral in de winterperiode gezellig zal zijn. Op een terrasje maakten we kennis met de Hugo Spritz, het drankje van Noord-Italie.! In een typisch Oostenrijks restaurant hebben we die avond gegeten. Gelukkig maar voor een avond...het schijnt toch een kunst te zijn om iedereen gelijktijdig het eten te serveren !

Zondag 30 juni - Vertrek naar Potenza Picana

We ontbijten om 8.30 in ons pension en de zon schijnt, hoera ! Ziet er veel vriendelijker uit als gisteren. Na 9 uur vertrekken we richting Le Marche. Deze reis loopt voorspoediger dan een dag eerder en we arriveren rond half 4 bij Casala Torrenova in Potenza Picane. We worden vriendelijk ontvangen door Marco, die ons in goed Engels wegwijs maakt en tevens vermeld dat we maar de enige Nederlanders zijn deze week, hetgeen wij overigens helemaal niet erg vinden, we vinden het juist heerlijk om alleen tussen de Italianen te vertoeven. Het appartement is een heel stuk kleiner als vorig jaar, maar met wel een fijn gezellig terras en veel groen om ons heen, een mooi zwembad op 50 meter afstand, een mooi sportveld/tennisbaan en een grote overdekte parking voor de auto's. We maken het ons gemakkelijk door die avond  te eten in het restaurant bij het complex. Zeer goed eten, vriendelijke Italianen, maar die avond ook bezocht door een groot gezelschap van zo'n 80 personen. Erg druk dus...maar wel gezellig met al die uitbundige Italianen.

De appartementen

Maandag 1 juli t/m zaterdag 14 Juli

Vanaf hier geen opsomming wat we de hele dag gedaan hebben, maar een weergave van de dorpjes en bezienswaardigheden die we bezocht hebben. Waarom deze opzet? We wisten en hebben gemerkt dat dit een hele andere regio is dan bv Toscane. Hier is dus echt tot ongeveer 16 uur 's middags niets open, daarna komt het leven pas langzaam op gang tot na middernacht. Om 23 uur bv is het nabijgelegen Porto Recanati heel druk, familie's met kinderen slenteren door de straten. de winkels zijn dan nog open en de vele ijssalons hebben het heel druk,  heel erg gezellig. Meestal deden we het dan ook rustig aan 's morgens, ontbijten, zwemmen, boodschappen doen en dan in de namiddag op pad. Uit eten moet je hier ook niet voor 20 uur proberen te doen, dan is nog niet veel open of men zit zelf met het personeel nog te eten. Wel leuk is dat als je in een restaurant een tafeltje reserveert je geen tijdstip hoeft af te spreken (hoe relaxed,,,). Je reserveert nl een tafeltje voor de hele avond, of je nu om 20 uur komt of om 22 uur (zoals de meeste Italianen). Tevens is dit een regio waar je heel veel gerechten met vis krijgt, verse aanvoer uit de zee, heerlijk. Restaurant waar je vlees en vis krijgt zijn sporadisch, je bent of gespecialiseerd in vis of gespecialiseerd in vlees. Het restaurant bij het complex is trouwens gespecialiseerd in vlees dat gegrild wordt in een houtoven, heerlijk. Verwacht trouwens geen groenten bij het eten, dat kennen ze hier echt niet.

Loreto

Loreto Loreto Loreto Loreto

Loreto ligt maar op een paar kilometer afstand van het appartement. Het is een bedevaartsoord dat jaarlijks door 3 miljoen pelgrims wordt bezocht, in de straatjes rondom de kerk vind je dan ook vrnl winkeltjes die kaarsen, kettingen en afbeeldingen van de paus verkopen, een enkele winkeltje verkoopt naast de kussens met de afbeelding van de paus ook kussens met een foto van Justin Bieber, zo heilig is die laatste nu ook weer niet !  Volgens een vijftiende-eeuwse legende zou zich in Loreto het huis bevinden waar Maria geboren werd en gewoond heeft. Het huis zou op het einde van de dertiende eeuw vanuit Nazareth hierheen getransporteerd zijn door engelen, het is maar wat je geloven wil. Het huis staat nu in de bedevaartkerk Basilica della Casa Santa.

Porto Recanati

boulevardstrand Verkoper eten strand

Dit is het plaatsje dat kort bij ons complex ligt, ongeveer op 3 km afstand. Hier vind je een lange winkelstraat en een lange boulevard met heel veel eetgelegenheden pal aan zee. Je kunt hier prima eten. Zoals al eerder vermeld, tot 16 uur is hier niets te beleven op winkelgebied, dit moet je na 20 uur doen als alle Italianen de winkelstraat bevolken. Je komt er met de auto dan trouwens ook niet meer door. Wel kun je hier de hele dag aan het bewaakte strand liggen. Je kunt parasols en een bedje huren langs het hele strand, vele zijn echter prive bezit dus je moet even vragen welke bedjes en parasols beschikbaar zijn. Je wordt hier wel om de 10 minuten lastig gevallen door Afrikanen die je vanalles willen verkopen, maar dat is langs de hele kust tot aan Venetie het geval, gewoon negeren werkt nog het beste. Er zijn douches en WC's op het strand, tevens diverse strandtentjes waar je kunt eten, drinken of even een espresso kunt gaan halen.

Macerata

 Theater

Macerata heeft een van de oudste (1290) universiteiten van Italië. Het Piazza della Libertà is het hart van de stad. Hier staan onder andere de Universiteit, het theater en de 15de-eeuwse toren Torre Civica. De stad telt vele monumenten waaronder het bijzondere openluchttheater Sferisterio uit 1819. Tijdens ons bezoek aan het theater was er net een repetitie bezig en konden we helaas niet zo lang blijven. De klank in het theater was geweldig, als je van opera houdt moet je hier zeker in Juli en Augustus zijn, dan vindt er het operafestival plaats. Ik heb een foto van hun website gebruikt, hierop zie je de sfeer 's avonds. We bezoeken ook het Museo Palazzo Ricci, hier vind je Italiaanse kunst uit de 20e eeuw, Tot onze verrassing is de entree gratis en krijgen we zowaar een prive rondleiding voor 4 personen, zeker de moeite waard....als je tenminste van kunst houdt.

 Grotten van Frasassi

Grotten Grotten Grotten Fabriano

Een ingang naar een van de grotten van Frasassi zou al zijn ontdekt in 1948.. Meer toegangen zijn gevonden in de jaren '50 en '60 door leden van de Italiaanse Alpinistenvereniging uit de naburige steden Jesi en Fabriano. In het begin van de jaren '70 zijn nog grote delen van het ondergrondse complex ontdekt en is men met rondleidingen begonnen. In de grotten is het continue 14 graden. Monique geniet van de koelte en is een van de weinige die geen extra jasje draagt. De grotten zijn prachtig mooi, indrukwekkend groot, het plafond is op sommige plaatsen ruim 200 m hoog.. de kathedraal van Milaan zou hier in passen om je een idee te geven. Je mag er niet fotograferen, daar letten ze erg op, maar met een kleine lichtgevoelige camera kom je een heel eind als je achteraan in het groepje loopt....! De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur, er zijn ook Engelstalige gidsen. Later die middag bezoeken we Fabriano, Je leest er in de reisgidsen niks over, maar beslist de moeite waard om even te stoppen en op het kerkplein te genieten van een drankje met div hapjes. Die avond blijven we op het park en halen pizza bij het restaurant op het park.

Osimo

Osimo Osimo Osimo Hapjes

Deze kleine stad hebben we bezocht omdat we een bezoek wilden brengen aan de mystieke ondergrondse gangen, maar hoe we ook gezocht hebben, geen gangen. De bordjes die ernaar verwezen eindigden in een lege loods waar niemand te bekennen was. Misschien waren we te vroeg in het seizoen of was het tijdstip niet goed, wie weet? Osimo is geheel ommuurd en binnen de muren is het niet zo groot. We kwamen op een gegeven moment uit in een leuk parkje waar kinderen speelden en Italianen op leeftijd drukke gesprekken voerden. We werden goed bekeken, toeristen zien ze hier blijkbaar niet zo veel. Bij een kleine bar in het park zijn we iets gaan drinken en al snel werden we deel van de omgeving en de Italianen. En zelfs hier, bij een klein bar in een parkje krijg je als je drinken besteld een bord met allerlei lekkernijen zo erbij.

Urbino

Urbino Urbino Urbino Urbino

Deze stad staat op de Unesco wereld erfgoed lijst en leek ons interessant om te bezoeken, het is wel een ritje van 1,5 uur. De stad is ommuurd en ligt vrij hoog. Vanaf de parkeerplaats kun je met een lift omhoog en kom je bij het centrum uit. De uiteindelijke oppervlakte is maar klein, het is vrij compact gebouwd. Als je hier niet voor een museum of kerkbezoek komt is er eigenlijk weinig te doen en pubers hebben nu eenmaal weinig interesse in musea, laat staan een kerk. Winkels zijn vrij beperkt, daarbij overdag ook niet open. Na vrnl. de buitenkant van de gebouwen gezien te hebben drinken we iets op een terrasje en houden het daarna voor gezien. We besluiten om naar de kust te rijden en via de kustlijn langs kleine dorpjes terug naar het appartement te rijden, misschien komen we nog een leuk dorpje tegen.

Senegallia

Op de terugweg van Urbino kwamen we door Senegallia. Dit leek ons leuk om nader te bekijken en daar hadden we geen spijt van. Dit is een ontzettend leuk dorpje langs de kust, het blijkt een van de belangrijke badplaatsen te zijn langs de Adriatische kust. Het centrum is heel gezellig, diverse leuke winkelstraatjes met aparte locale winkeltjes. Aan de buitenkant ligt een fort en aan zee ligt Rotonda a Mare, tegenwoordig gebruikt voor muziekuitvoeringen, tentoonstellingen e.d.

Sirolo

Vanuit Porto Recanati kun je de weg nemen langs de kust en een mooi tochtje maken via Numana naar Sirolo. Men zegt dat hier de mooiste stranden zijn. We hebben deze stranden niet bezocht, ze zijn nl. niet zo makkelijk bereikbaar. Er schijnt een pendelbus naar de stranden te rijden en eenmaal gearriveerd moet je ook nog een stukje lopen hebben ze ons verteld. Wij blijven in het middeleeuws dorpje met zijn hooggelegen mooie plein waar je een schitterend uitzicht over de zee hebt. Het historische centrum is klein en valt eigenlijk binnen een fort. Het heeft een paar leuke kleine straatjes met aparte winkeltjes en diverse eet- en drink gelegenheden.

 

Uit eten

Waar te eten? Tsja, moeilijke keuze, want je kunt hier overal eten. We hebben enkele tips gevolgd van Marco en we hebben zelf met goed gevolg onze neus gevolgd. We omschrijven hier alleen de restaurants in Porto Recanati.

Langs de boulevard liggen diverse restaurants, de leukste zijn toch echt wel Balneare Antonio, Nenettta en Jakuge (bij de laatste zwaait mama de scepter in de keuken !). Het restaurant Maramao bij het appartemencomplex is ook een aanrader.

Jakuge Jakuge2 Jakuge3kl Jakuge4kl

Restaurant Jakuge

Cipolla1Cipolla2 Cipolla3 Cipolla4

Restaurant La Cipolla d'Oro

Ongeveer 1,5 km van het appartementencomplex, landelijk gelegen en ver van de drukte, ligt La Cipolla d'Oro, gespecialiseerd in vleesgerechten en je kunt er buiten in de tuin zitten.

Net even buiten Porto Recanati ligt hotel restaurant Mira Conero....een tip van Marco. Dit restaurant staat bekend voor zijn dagelijkse verse vis.

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen