• 1

Italie 2012 Gardameer

Gardameer / Manerba del Garda / Agriturismo La Filanda   

 
Over agriturismo La Filanda:

La Filanda receptie La Filanda La Filanda La Filanda

La Filanda is een agriturismo. Het zijn appartementen in een omgebouwde spinnerij. Huurders van de appartementen tijdens ons verblijf kwamen uit  Nederland, Duitsland, Denemerken, Engeland, Italie, Frankrijk en Zwitserland, een leuke mix van nationaliteiten. Als je van rust en de Italiaanse sferen houdt, dan moet je hier zijn, hou je van drukte en overvolle campings met vrnl. Nederlanders dan moet je hier dus niet zijn.

La Filanda biedt verschillende soorten appartementen aan, heeft 4 eigen tennisvelden, een volleybalveld, een eigen zwembad met badmeester, diverse plaatsen om te barbequeen, een grote binnenplaats, eigen parkeerruimte en  heel vriendelijk en behulpzaam personeel. Als je de achterpoort uitloopt sta je na 200 meter op het centrale dorpsplein met een supermarktje, ijssalon, restaurants een een bar waar zich 's avonds de Italianen verzamelen voor een drankje en een praatje. Je voelt je daar van harte welkom. Een keer in de week is er een avondmarkt met muziek tot middernacht, reuze gezellig. Wij kunnen het van harte aanbevelen, kijk verder op http://www.agriturismo-lafilanda.it/

 

Klik op de foto's voor een grotere foto en meer informatie

 

Dag 1 zaterdag 21 juli 2011 – Vertrek naar Oostenrijk

Vanwege de drukte op zaterdag hebben we voor de heenreis gekozen om te rijden in 2 dagen en te overnachten in Oostenrijk. Er zijn veel wegwerkzaamheden in Duitsland en we moeten daarom  regelmatig onze route aanpassen vanwege de vele files. We komen uiteindelijk na 9,5 uur aan bij ons hotel in Oostenrijk. Vorig jaar reden we er duidelijk sneller over op een doordeweekse dag, nl 790 km in 8,5 uur, nu op zaterdag met het vele vakantieverkeer en wegwerkzaamheden 700 km in 10 uur. Volgend jaar toch maar weer op een doordeweekse dag reizen. Over Oostenrijk kunnen we kort zijn: na een half uurtje zon volgt er regen en valt de temperatuur terug naar 15 graden, eten in een restaurant waarbij je binnen 3 kwartier al weer buiten staat en voor de rest niets te doen in de omgeving. Vroeg naar bed en morgen weer snel op pad.

 

Dag 2 zondag 22 juli 2012 – Vertrek naar het Gardameer in Italie

Slaapkamer Slaapkamer Woonkamer / keuken Balkon met zitje en zonwering

We vertrekken om 9 uur richting Italie, om 14u bereiken we ons appartement. Geweldig wat een ruimte, we willen nooit meer een sta-caravan. We nemen een heerlijke duik, maar einde van de middag bereikt ons een onweer (ik moet meteen aan de woorden van mijn vader denken, volgens hem onweert het elke avond bij  ‘t Garda Meer. Zijn ervaring dateert uit 1956..) ’s Avonds kunnen we toch heerlijk buiten eten, bij het haventje beneden in Manerba. Het onweer was van korte duur..(en daar bleef het gelukkig ook bij gedurende onze vakantie….).

Dag 3 maandag 23 juli 2012 - Desenzano

Drank Hapjes Desenzano Desenzano

We doen deze dag boodschappen in een grotere supermarkt  zo'n 4 km hier vandaan en uiteraard gaan de flessen Aperol, prosecco en limoncello mee. Daarna weer terug naar het appartement waar Jack en Lars besluiten om een uurtje te gaan tennissen, Daarna even afkoelen  in het zwembad van het appartement. Heerlijk rustig hier, de badmeester heeft alles onder controle. In de loop van de middag rijden we naar het mooie Desenzano. Daar drinken we Aperol Spritz (getipt door mijn collega bij de Post) bij Frutta Nuda. Bij deze lounge bar krijg je bij ieder drankje lekkere hapjes (zie 2e foto hier boven). Bij El Ponte aan de haven eten we op deze warme avond overheerlijk!
 

 Dag 4 dinsdag 24 juli 2012 - Sirmione

Veerboot Sirmione Sirkl2 Manerba

Met de boot gaan we naar Sirmione. Vanuit de appartementen loop je ongeveer in 15 minuten naar het havantje van Porto Dusano, hier is een aanlegpunt van de veerboot op het Gardameer. Om de drukte met de auto en het tekort aan parkeerplaatsen te mijden (Sirmione is autovrij) nemen we de veerboot, het is een tochtje van ongeveer 25 minuten en kost € 5 pp enkele reis. Eigenlijk hadden we zwemkleren moeten meenemen, ik zie veel mensen aan het einde van de middag hier bij het strand  zwemmen. Sirmione is een mooi plaatsje, maar niet groot. Het heeft 2 lange straatjes waar het erg druk is met toeristen. Ik zie hier de leukste sourveniers in de vorm van zeepjes, helaas zie ik ze de rest van onze vakantie niet meer. Dus breng je een bezoekje aan dit dorp: Kopen! We ontdekken dat Maria Callas een aantal jaren van haar leven hier heeft gewoond. Op het einde van het eilandje is een leuk strandje met een strandtentje waar je kunt zwemmen, maar zoals gezegd, we hadden onze zwemkleren niet meegenomen, Na 3 uurtjes hebben we het hier gezien en nemen we de boot terug. Bij terugkomst bij ons appartement spreken we met een Nederlandse toeriste die ons tipt dat er elke dinsdag avond markt is in ons dorp inclusief een optreden van een band. Deze avond worden we getrakteerd op Ierse Folk muziek! Er wordt flink gedanst. We zijn verrast hoe groot de markt in omvang is, er komt geen einde aan de lengte van de kraampjes. Die avond eten we in een restaurant bij ons “”om de hoek””. Voor mij de grootste misser tijdens deze vakantie. Ik bestel een kortelet met pommes frites en hoop op een kortelet zoals bij ons, maar helaas, zo blijkt, een kotelet is in Italie een schnitzel, daar zat ik nu echt niet op te wachten, blehhh. Als ik mijn maaltijd al lang en breed op heb, worden Jack en Lars getrakteerd op  een échte Italiaanse maaltijd, die hadden beter opgelet.

Dag 5 woensdag 25 juli 2012 - Zwemmen, 's avonds naar Salo

Salo

 

 

 

 

 

Vandaag rustig aan gedaan, uitslapen en op ons gemak ontbijten/lunchen. Daarna gaan we zwemmen in het zwembad van het appartement.  Tegen de avond rijden we naar Salo, dit heeft een prachtige mooie boulevard, en mooie winkeltjes, maar we horen om ons heen helaas alleen maar Nederlands. Even lijkt het alsof we in Zandvoort aan Zee zijn. Frown
Het begin van de avond is het regenrachtig, gelukkig maar voor eventjes. Ik ontvang een sms van mijn zusje, Danielle, dat ze in Maastricht is bij onze vader, een wasje draait, kervelsoep eet (??) en haar koffer gaat pakken om morgen naar ons in Italia te komen volgens afspraak! Vanaf Beek met het vliegtuig naar Milaan.

Dag 6 donderdag 26 juli 2012 - Milaan

De Dom in Milaan De dom van Milaan De Dom Winkel galerij bij de Dom

Zoals gezegd komt Danielle komt voor een weekje meegenieten aan het Gardameer. Ze landt met het vliegtuig op Bergamo, een uurtje rijden hiervandaan. We combineren deze dag met een bezoekje aan Milaan, dat een half uurtje verder rijden is. Milaan met de auto wordt afgeraden vanwege de drukte dus we vragen aan de receptie of er niet een  P&R is vlakbij Milaan en deze blijkt er inderdaad te zijn. Hij wordt vnl gebruikt voor werknemers die in Milaan werken zo blijkt. We hebben de route beschrijving gevolgd en hij is heel makkelijk te vinden. De route gaat als volgt: vanuit het Gardameer neem je de snelweg naar Milaan. Bij Milaan ga je over op de A51 richting Linate vliegveld, dit is de Tangentale Est, een rondweg om Milaan. Je neemt afslag 10 naar P&R Cascina Gobba en dan de borden P&R volgen. Het kaartje voor de hele dag parkeren kost 2 euro. Vanuit de parkeergarage loop je zo het metrostation in, alwaar je kaartje voor de hele dag reizen kunt kopen voor €4,50. Als je niet van plan bent om veel te reizen met de bus/metro in Milaan, kun je ook gewoon een retourtje kopen. De metro doet er 20 minuten over om je tot het plein voor de Dom te brengen (je moet 1 keer overstappen op een andere lijn), je stapt uit bij de Dom, loopt de trap omhoog en je kijkt recht tegen de Dom aan, beter kan niet.
De Dom (Duomo Santa Maria Nascente) is een van de grootste rooms-katholieke kathedralen in de wereld en een meesterwerk van gotische kunst. Er is 6 eeuwen lang aan gebouwd. Ook als je niet van kerken houdt of geen katholiek bent, is het toch de moeite waard om de kerk van binnen te bekijken, het maakt echt een overweldigende indruk. De entree is gratis.
Na het bezoek lopen we via het plein naar de naastgelegen winkelgallerij Galleria Vittorio Emanuele II. De Galleria staat bekend als de lounge van Milaan en wordt beschouwd als één van de eerste winkelcentra van Milaan. Het is er altijd druk en de winkels zijn behoorlijk prijzig. Niettemin is dit een echte topattracties die je gezien moet hebben. Dure winkels en ertegenover een McDonalds.
We lopen nog een stukje verder naar de gouden vierhok, Als je ooit een winkel binnen wilt van bijvoorbeeld Louis Vuitton, Prada, Gucci, Yves Saint Laurent etc., dan moet je naar “de gouden vierhoek” (Via Manzoni, Via Monte Napoleone, Corso Venezia en Via della Spiga). We zijn geen winkel binnen geweest (was toch iets te duur voor ons...), maar hebben wel onze ogen uitgekeken op straat, de duurste auto's die hier rijden, mannen en vrouwen die er rond lopen in de duurste kleren enz.
Het was deze dag heel warm en na een middagje Milaan hadden we het wel gehad, bovendien moesten we Danielle nog ophalen bij Bergamo, dus tijd om te vertrekken. Danielle landde een half uur vroeger dan gepland, dat gaf ons iets meer speling om naar Manerba terug te rijden en daar te gaan eten, zo kan iedereen tenminste iets drinken.We hadden een dag eerder een leuk restaurent gezien met een grote tuin, Gatto Che Ride, en dit bleek geen verkeerde keus, heerlijk eten !

 

Dag 7 vrijdag 27 juli 2012 - Peschiera

Peschiera Peschiera Peschiera Peschiera

Deze dag begint voor ons doen vroeg, we moeten op tijd opstaan want om 10 uur komt de poetsvrouw. Een luxe tijdens je vakantie, het zit bij de prijs inbegrepen, tevens krijgen we schone handdoeken en worden de bedden opgemaakt als in een hotel, inclusief je pyjama leggen ze mooi opgevouwen op je bed! Danielle en ik gaan naar een Italiaanse markt en het lukt ons om kaas, vlees en broodbeleg te kopen. Na ons late ontbijt gaan we zwemmen in ons zwembad, waar het rond deze datum wel iets drukker wordt qua toeristen. De planning is om einde van de middag (want dan is het wellicht iets minder warm, nou 37 graden ipv 38 graden..) naar Peschiera te gaan. Deze badplaats is geheel ommuurd, mooi, maar ook heel erg toeristisch. We starten op een terrasje mét een Aperol Spritz, dé ontdekking van 2012 voor ons! Maar inmiddels ook behoorlijk populair in Maastricht, merken we als we terug zijn in Maastricht, waar prijzen gevraagd worden tussen de 4,50 en 7,50 euro per glas en dan zonder hapjes, die krijg je in Italie op veel plaatsen wel bij dit heerlijke drankje! Bij ons restaurant voor die avond heb ik erg te doen met de obers, het zweet gutst met liters over hun lichamen, en het is aanpoten daar. Het eten is, zoals hier overal, overheerlijk. Maar de Toscaanse keuken heeft toch wel onze voorkeur. Met Fabrizio (wereldberoemd in Maastricht e.o....) in onze cd-speler in de auto rijden we rond 23 uur richting ons appartement.

Dag 8 zaterdag 28 juli 2012
Strand

Na het ontbijt gaan we naar een strandje beneden aan het meer in Manerba. Op een bedje onder een parasol geeft wel écht het ultieme vakantiegevoel! Regelmatig valt iemand van ons even in slaap. ’s Avonds gaan we eten in een restaurant bij ons in het dorp, Osteria dai Nani. Beslist een van de betere restaurants in deze regio. Het wordt gerund door 2 mensen, een vrouwelijke gastvrouw / bediende en een mannelijke kok. Zeer waarschijnlijk een echtpaar. Erg aardig, hier komen we deze vakantie nog eens terug !

Dag 9 zondag 29 juli 2012 - Parco Giardino Sigurta

Golfkarretje Golfkarretje Vijver Bloem

Parco Giardino Sigurta ligt op een steenworp afstand van het Gardameer (8 km. van Peschiera) en wordt beschouwd als een van de vijf mooiste parken en tuinen ter wereld. Reden voor een bezoek. I.v.m de warmte zijn we hier in de ochtend naar toe gegaan, want het leek ons niet prettig om het park op het heetst van de dag te bezoeken. Gelukkig zijn er veel schaduwplaatsen in het park en kleine kiosken waar je iets kunt eten en drinken. Het park heeft verschillende mogelijkheden om het te verkennen, je kunt dit uiteraard te voet doen, maar als je niet van wandelen icm de warmte houdt is dit niet aan te bevelen. Je kunt er ook fietsen huren voor € 3 per uur en zo door het park fietsen. Wij kozen echter voor een golfkarretje, deze biedt plaats voor 4 personen en kun je voor € 18 per uur huren. Je  doet er ongeveer een uur over om het hele park rond te rijden en af en toe ergens te stoppen. Zodoende heb je de verst afgelegen bezienswaardigheden gezien en kun je de korter bijgelegen attracties daarna te voet bekijken.
Het uiterst verzorgde park van 60 ha. kent een grote variatie van prachtige bloemen, planten en bomen. Vooral de waterlelies en de rozenallee met de burcht van Valeggio op de achtergrond zijn fraai om te zien. Halverwege de middag rijden we terug naar ons appartement en nemen nog even een verkoelende duik in het zwembad. ’s Avonds gaan we uit eten bij Adamello. We hadden een tip gekregen van een collega van Monique om hier te gaan eten. Het ligt naast een tankstation, je zou er zo voorbij rijden en je zou het restaurant waarschijnlijk ook links laten liggen, maar schijn bedriegt. Met 4 personen hebben we hier gegeten en gedronken voor ruim € 60,-. De lekkerste pizza van Italie heb ik tot nu toe hier gegeten, nl een pizza met uiteraard een tomatensaus en dan ruim belegd met proscecuto. Daarbovenop nog eens rucola…..Heerlijk. Het is hier trouwens eten tussen de Italianen, verwacht niet dat het personeel hier Engels of een andere taal spreekt, maar dat maakt het juist leuk. Adamello ligt op de weg naar Salo aan de Via Zette (GPS 45o35’22” N, 10o31’19” O).

Dag 10 maandag 30 juli 2012 - Rondrit Gardameer

Tsja, je bent bij het Gardameer en dan wil je natuurlijk ook iets zien van het Gardameer. Je kunt met de veerboot het meer van de waterkant bekijken en uitstappen bij verschillende plaatsen, maar dit heeft als nadeel dat het erg duur is en dat je gebonden bent aan een vast tijdschema van de veerboot. Wij kozen daarom voor de rondrit per auto, een route van ongeveer 170 km die met een snelheid van ongeveer 50 km/h ongeveer 4 uurtjes duurt, de stoptijden dus niet meegerekend.

Limone

Limone Limone Limone Limone

Panorama Limone


We vertrekken uit Manerba del Garda in noordelijke richting richting Salo. Hier stoppen we niet omdat we Salo al bezocht hebben. Ons eerste doel is Limone, de eerstvolgende grote plaats na Salo. In april 2008 zijn rond Limone voor de 22e James Bond film Quantum of Solace spectaculaire achtervolgings scene's opgenomen, met name in de tunnels richting Tremosine en richting Riva. Als je de film gezien hebt herken je de tunnels gelijk en het heeft een mooi effect als je er doorheen rijdt want sommige tunnels hebben openingen in de rotswanden waardoor je ook nog een mooi uitzicht hebt op het Gardameer. Dat geldt vrnl voor de passagiers want de bestuurder moet rijden en op het verkeer letten. Limone del Garda is niet vernoemd naar de vele citroenen die er ooit groeiden maar naar het Lateinse "Limen", wat grens betekent. Limone is een heel leuk schilderachtig plaatsje, met een boulevard en een lange winkelstraat met leuke winkeltjes. We drinken iets bij een hotel aan de waterkant waarna we onze weg vervolgen naar Riva dat op het noordelijkste punt van het Gardameer ligt.

Riva

Riva Riva Riva Riva

Wat meteen opvalt in Riva is dat het er een stevige wind staat. Dat schijnt hier normaal te zijn door de ligging net achter de bergen. Het meer bij Riva wordt dan ook druk bezocht door surfers en zeilbootjes. Riva zelf is ook leuk om te bekijken, het heeft een plein met cafe'tjes, uiteraard een haventje en een klein winkel gedeelte. Na een rustpauze vervolgen we onze weg, nu aan de andere kant van het meer. We passeren verschillende dopjes, maar stoppen niet bij elk dorpje, dat gaat te veel tijd kosten en niet alle dorpjes zijn de moeite waard om te stoppen.We komen oa langs Garda en Bardolino (bekend van de wijn) en passeren ook Gardaland, Movieworld en Sealife. Dit laatste stuk tot aan Peschiera vinden wij niets, super toeristisch en veel te druk. Peschiera en Sirmione hebben we ook al gezien, deze laten we dan ook links liggen. Het is inmiddels al laat geworden en we besluiten te stoppen in Desenzano om nog even rond te kijken. Bij Frutto Nuda genieten we van een glas Aperol Spritz, een glas gaat hier vergezeld van een bord met gratis hapjes die je zelf kunt samenstellen bij hun hapjesbuffet. We sluiten de avond af bij restaurant El Ponte, waar we genieten van het Italiaanse eten.

Dag 11 dinsdag 31 juli 2012 - Verona

Arena Arena Arena Arena achterkant

Affiche Ingang Ingang Balkon

Verona, de stad van Romeo en Julia. Een oude stad met de bekende Arena waar regelmatig opera's worden opgevoerd. Het is ongeveer 45 minuten rijden en parkeren in het centrum is geen probleem. We starten met een bezoek aan de Arena, wat lijkt het me bijzonder om hier een opera of concert mee te mogen maken, maar helaas, juist deze dag is er geen uitvoering, we hadden er onze puber trouwens ook geen plezier mee gedaan! We maken een kleine wandeling door de stad, zien leuke winkelds en pleinen en uiteraard bezoeken we ook de straat waar Romeo gewoond heeft en een stukje verderop het beroemde balkon van zijn geliefde Julia. Het is erg druk hier. Jack vindt trouwens de muren met vol geschreven liefdesverklaringen en volgeplakte kauwgums veel leuker. Maar 37 graden is erg warm om in een stad rond te lopen. Rond 17u rijden we terug en genieten bij ons appartement nog van een heerlijke duik in ons zwembad.

Voorgerechtje Polenta Optreden Geweldige zanger

's Avonds blijven we in Manerba vanwege de avondmarkt. We gaan eerst eten bij Osteria Dai Nani, hier zijn we zaterdag al geweest, maar het eten was hier zo goed dat we er nog eens terug gaan. Na een heerlijk voorgerecht vragen we aan de kok of hij voor ons een paar gerechtjes wil maken die hij zelf aanbeveelt en typisch voor deze streek zijn. Daar had hij wel oren naar, want glunderend kwam hij ons even later zelf serveren wat hij voor ons gemaakt had. Alles was om je vingers bij af te lekken, behalve de polenta (een soort puree/pap van griesmeel en mais). Je moet ervan houden, met een beetje jus is het goed te eten. Naar we later begrepen wordt dit gerecht tegenwoordig alleen in de betere restaurants geserveerd, terwijl het vragen eten was voor de arme bevolking. Na een glaasje Limoncello van het huis nemen we afscheid van dit vriendelijk koppel. 

Als we buiten komen horen we leuke muziek. Vanwege de avondmarkt is er een opreden van een rockband, The Hot Rock. Ze zingen op dat moment een lied van The Doors, jeugdsentiment voor ons. Lars vindt het maar niets, maar wij genieten volop, vooral als de band als afsluiting Thunderstruck van AC/DC zingt. Geweldig, wat een stem heeft die zanger. Na afloop hebben we nog met hem gesproken, hij was een echte fan van Bon Scott en van Led Zeppelin en had als motto `Enjoy Life`. Dat hebben we deze avond dan ook gedaan !

 Dag 12 woensdag 1 augustus 2012

Reservering

Onze laatste vakantie dag brengen we weer door aan een strandje bij het Gardameer en 's middags hebben we bij Adamello een briefje in het Italiaans - op goed geluk vertaald via een app op de telefoon -  onder de deur door geschoven voor een reservering om 's avonds te komen eten. Geweldig leuk om te zien dat dit briefje 's avonds op een tafeltje plakt! We genieten van de laatste dag uit eten, straks inpakken en morgen vroeg op voor de terugreis.


 

 

 Dag 13 maandag 2 augustus 2011 - vertrek naar huis

Onze terugreis start om 9 uur ’s ochtends. We nemen afscheid van La Filanda en nemen nog een fles olijfolie mee. Deze maken ze zelf en is overheerlijk. Ze winnen er wereldwijd ook prijzen mee. We rijden via Milaan (druk), Zwitserland (Gotthardtunnel 1,5 uur file), Frankrijk, Duitsland, weer Frankrijk (een zeer mooi stukje) en dan weer een stukje Duitsland, Belgie en rond 23u eindelijk in Mestreech!! Spullen uitladen en slapen. Uitpakken doen we morgen wel !


wijGroeten van Jack en Monique

 

 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen