• 1

Frankrijk 2010 Loire

Centre, Loire streek

Camping Parc du val de Loire, gelegen te Mesland, 20 km van Blois

Tip voor mensen die ook deze reis willen maken:

Dit park biedt de mogelijkheid om van woensdag tot woensdag te boeken. Als je zoals wij gebonden bent aan de schoolvakanties en je wilt de zwarte zaterdagen in Frankrijk vermijden dan is dit ideaal. Je kunt op woensdag reizen zonder drukte en fileleed, buiten een beetje drukte rondom Parijs.

Klik op de foto's voor een grotere foto en meer informatie

4 augustus – vertrek vanuit Saint Just Luzac naar Mesland – 300 km

De 1e week van de vakantie zit erop en om 10.30 uur vertrekken we naar onze 2e bestemming Parc du val de Loire in Mesland, 20 km van Blois verwijderd. Het park ligt vrij afgelegen  blijkt als we in de buurt zijn, een grotere stad in de buurt is Amboise, 20 km verderop, of Blois ook 20 km verderop, maar dan de andere kant op. De supermarkt is in Onzain, 10 minuten rijden vanaf de camping. De camping is netjes en verzorgd en ons huisje ook. We treffen hier Lilian en Luuk die hier al 2 dagen met de tent staan en waarmee we komende week samen een huisje delen.

park1-kl park2-kl wijngaard-kl

Vanwege de verjaardag van Luuk trakteert Liliane ons ’s avonds op een bezoek aan het kasteel in Amboise waar ’s avonds in de duisternis een openlucht voorstelling wordt gehouden over het leven van koning Francois de 1e en de laatste levensjaren van Leonardo da Vinci, die hier de laatste 3 jaar van zijn leven heeft gewoond. De voorstelling wordt uitgevoerd door zo’n 350 inwoners van Amboise, probleem voor ons was echter de Franse taal, het hele vertaal wordt verteld in het Frans en daar ontgaat ons toch een heleboel van. Maar aan de hand van het beeldverhaal dat de inwoners uitbeelden kunnen we het toch nog goed volgen. Het Kasteel van Amboise werd gebouwd in de XVe eeuw op een rotsachtig voorgebergte dat de stad en de Loire overheerst. Het was een middeleeuws kasteel en werd omgebouwd tot een luxueuze residentie door Karel VIII en het werd afgewerkt door François 1. Men zegt dat alle Franse koningen minstens één keer hebben verbleven in het Koninklijk Paleis van Amboise. François 1 woonde in zijn jeugdjaren en tijdens de eerste jaren van zijn heerschappij in Amboise. Op het eind van de voorstelling kun je met de acteurs gaan praten en foto’s maken, erg leuk, wij maken een foto met uiteraard Leonardo da Vinci. Om half 12 rijden we terug naar het park, met navigatie een stuk makkelijker, want de wegen zijn hier niet verlicht en zoals al eerder vermeld, het park ligt vrij afgelegen.

Amboise1-kl Amboise2-kl amboise-kl

5 augustus – bezoek aan landhuis du Clos Luce, park Leonardo da Vinci te Amboise

Vandaag brengen we een bezoek aan het landhuis du Clos Luce, hier heeft Leonardo da Vinci de laatste 3 jaar van zijn leven gewoond. Het ligt 500 meter verder dan het kasteel van Amboise. Clos Lucé behoort tot de pareltjes van de renaissance. Het is één van de meest bemeubelde woningen van de regio Val de Loire. Dit landhuis met roze bakstenen werd gebouwd in 1115 onder de heerschappij van Lodewijk XI. Het werd gekocht door Karel VIII in 1490 en het werd toen een koninklijk domein en dat bleef het ook gedurende twee eeuwen. Onder François 1 wordt dat Clos Lucé een symbolisch huis door er in 1516 Leonadro Da Vinci te ontvangen die er verblijft tot aan zijn dood op 2 mei 1519 op een leeftijd van 67 jaar.

In de tuin van het huis van Leonardo da Vinci zijn een heleboel uitvindingen van Leonardo nagemaakt en te bewonderen en te testen, vooral de bootjes zorgen voor hilariteit, het valt nl niet mee om met deze bootjes vooruit te komen. In het huis zelf staan zo’n 40 maquettes, maar daar mag je niet aankomen. Voor de kinderen en ons een leerzame middag.

Davinci1-kl Davinci2-kl Davinci3-kl Davinci4-kl

6 augustus – Blois

Het programma voor vandaag: We gaan naar Blois, daar gaan de dames de stad bekijken en Jack gaat met de jongens naar het huis van de Magie, Maison de la Magie. In Blois aangekomen krijgen we echter een probleem met de auto, op de display komt een melding dat de motor oliedruk te laag is en dat ik moet stoppen. Dit uiteraard gedaan. Een vriendelijke Fransman komt al gauw zijn hulp aanbieden en begeleidt ons naar de dichtstbijzijnde garage 3 km verderop. We rijden in een Peugeot en gelukkig zijn er erg veel van deze garages in Frankrijk. Na 1 uur wachten is onze auto aan de beurt en gelukkig was het een klein probleem dat snel verholpen werd. Daarna duurde het nog even voordat onze auto klaar werd gemeld, wat bleek: men was de auto even gaan wassen aan de buitenkant. Wat een service ! Zelfs de rekening werd allemaal geregeld met Peugeot Assistence. Inmiddels waren we wel enkele uurtjes verder en het huis van de Magie te gaan bezichtigen had geen zin meer, we zijn daarom nog even door de stad gelopen en daarna terug naar het park gereden. Volgende week gaan we terug naar Blois om onze doelstelling alsnog te verwezenlijken.

 blois1-kl blois2-kl blois3-kl blois4-kl

7 Augustus – dierentuin van Beauval

Vandaag bezoeken we de dierentuin van Beauval zo’n 50 km verderop in. De dierentuin staat bekend als een van de mooiste en grootste dierentuinen van Europa.Het is een zeer mooie dierentuin waar we zo’n kleine 7 uurtjes rondbrengen inclusief de roofvogel- en zeehonden show. De roofvogelshow is mooi, de vogels vliegen rakelings over je heen. De dierentuin staat tevens bekend om zijn witte leeuwen en tijgers.Om half 8 zijn we terug op het park en besluiten om iets te gaan eten in het restaurant van het park. Dit vonden we niet echt bijzonder en de bediening had er ook niet zo veel zin in, goed voor een pizza maar niet meer, volgende keer maar ergens anders eten of zelf maar koken of gaan bbq’en.

 dieren1-kl dieren2-kl dieren3-kl dieren4-kl

8 Augustus – tuinen van Chaumont

Het kasteel van Chaumont-sur-Loire dat boven de Loire-vallei uittorent staat op de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO, het kasteel ligt ongeveer 15 minuten rijden vanaf de camping, ietsje verder dan Onzain. Bij dit kasteel wordt sinds 1992 elk jaar een tuinfestival georganiseerd, met elk jaar een nieuw thema, dit jaar is het thema “tuinen voor lichaam en ziel”. Een twintigtal tuinen werd door de jury geselecteerd tussen de meer dan 300 initiatieven uit de gehele wereld. Engeland, Duitsland, Italië, Japan en Nederland worden dit jaar vertegenwoordigd. Met het bezoeken van de tuinen doen we de kinderen geen plezier, dus deze blijven op de camping en gaan zwemmen met Jack. Monique en Liliane hebben dan de hele middag de tijd om de tuinen te bekijken, en die blijken ze ook nodig te hebben want je kunt er de nodige uurtjes rondlopen en genieten als tuinliefhebber.

tuin1-kl tuin2-kl tuin3-kl tuin4-kl tuin5-kl tuin6-kl tuin7-kl tuin8-kl

9 Augustus – Kasteel van Cheverney

De Loire streek heeft heel veel kastelen om te bezoeken, we gaan ze niet allemaal bezoeken maar beperken ons tot een kasteel waar ook voor de kinderen iets te zien is. We gaan daarom naar het kasteel van Cheverney omdat dit kasteel model heeft gestaan voor de strips van Kuifje en hier ook een tentoonstelling van Kuifje is en tevens omdat men hier zo’n 100 jachthonden heeft die ’s middags om 17 uur tegelijk gevoerd worden en dit ook een spektakel op zich zou zijn. Het kasteel is inderdaad zeer mooi, zowel van buiten als binnen. Het wordt ook nog bewoond. Rondom het kasteel is een groot park, met veel groen en veel bomen, eeuwenoude cederbomen, en sequoia's. Met een golfkarretje kun je je een stukje door het park laten rijden en aansluitend nog een klein boottochtje maken. We horen dat de eigenaar buiten dit park nog 1800 hectare grond heeft  dat wordt gebruikt voor de jacht, vandaar de aanwezigheid van de jachthonden. De expositie van Kuifje is klein maar wel leuk opgezet. Het voeren van de honden is inderdaad een spektakel als je ziet hoe 100 honden zich op commando op een berg vlees storten en er binnen 10 minuten helemaal niets meer op de grond ligt. Je moet wel tegen de stank van de berg vlees kunnen, ik vermoed pens, die is namelijk vrij indringend.

 chev1-kl chev2-kl chev3-kl chev4-kl chev5-kl  chev7-kl chev8-klchev-kl

10 Augustus – Blois, het huis van de Magie

Vandaag is de laatste dag van de vakantie en we gaan nu naar Blois om het huis van de Magie te bekijken, wat ons vorige week niet gelukt is vanwege autopech. Het huis van de Magie is leuk voor de kinderen en je hebt er ongeveer 2 uurtjes voor nodig. Het is een eerbetoon aan de Franse illusionist Robert Houdin uit de 19e eeuw. De Amerikaanse ontsnappings artiest Harry Houdini heeft hier jaren later als eerbetoon zijn artiesten naam van gemaakt. Aan de buitenkant komen om het uur draken door de vensters naar buiten, een leuk schouwspel. Binnen kun je 2 shows bijwonen, niet van hoogstaand niveau, maar voor de kinderen zeker de moeite waard. Verder zijn er diverse leuke dingen te doen in het 4 verdiepingen tellende huis, waarbij vooral de bovenste verdieping waar je met een spiegel onder je ogen een bepaald parcours loopt in trek was bij de kinderen.

magie1-kl magie2-kl magie3-kl magie4-kl

 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen