• 1

Elzas

Elzas -  20 t/m 23 september 2017

Colmar

Na lang wikken en wegen toch maar weer eens een paar dagen naar Frankrijk gegaan. Onze laatste ervaringen met de Fransen waren nl. niet zo geweldig. Gelukkig werd dat deze keer goed gemaakt in de Elzas, hier vrnl vriendelijke mensen ontmoet. Misschien hebben de Duitse invloeden hier mee te maken gehad?
We hadden een appartement gehuurd in de wijk Petite Venise in Colmar. Het appartement lag in een zijstraat waar we totaal geen last van de drukte of lawaai hadden. Een grote parkeerplaats voor de auto op 200 meter afstand, een overdekte markthal voor brood, beleg, groent en fruit op 100 meter afstand, restaurants om de hoek en een supermarkt op 200 meter afstand, idealer kan bijna niet. Tevens waren vanaf hier alle leuke dorpjes in de omgeving met de auto goed te bereiken.
Na ontvangst door de aardige eigenaar zijn we even door Petite Venise gelopen, een klein beetje de directe omgeving verkend en een lekker wijntje gedronken op het terras, je bent immers in de Elzas! Tegen de avond hebben we een restaurant bezocht dat we kregen aanbevolen door de eigenaar van ons appartement, nl de Fer Rouge. En uiteraard de Elzasser specialiteit, de Choucroute gegeten.

Colmar (2)kl  Colmar (7)kl Colmar (6)kl Colmar (1)kl

Als je door Colmar heen loopt is het eerste wat je opvalt de enorme hoeveelheid gekleurde vakwerkhuisjes met hun vele ouderwets uithangbordjes. De meeste van deze huizen stammen zo te zien uit de vijftiende en zestiende eeuw
De wijk Petite Venise is de leukste en mooiste wijk van Colmar, veel kleine winkeltjes, restaurants, terrasjes, musea enz. In de avonduren is de wijk prachtig verlicht, ga dan zeker nog eens door de wijk lopen. Je kunt bij de VVV een route halen met alle bezienswaardigheden, zo zal je zien dat je door de hele wijk kleine steentjes van het vrijheidsbeeld tegenkomt, op deze plaats verwijst dit steentje dan naar een bezienswaardigheid. De afbeelding van het vrijheidsbeeld is gebruikt omdat de ontwerper van het vrijheidsbeeld Bartholdi uit Colmar kwam. Hier is ook een museum van Bartholdi, we hebben dit bezocht, maar helaas waren alle bordjes met tekst in het Frans, moeilijk te begrijpen voor ons en de Engelstalige handleiding was heel erg summier. Op dit vlak hebben ze nog veel te leren hier. Achteraf gezien hadden we beter naar het museum Unterlinden kunnen gaan.

Colmar (3)kl  Colmar (5)kl Colmar (4)kl Colmar (8)kl

Eguisheim 

Net ten zuiden van Comar, op een paar kilometer afstand ligt Eguisheim, een van de mooiste dorpjes die we bezocht hebben, het is een dorp waar je vooral moet genieten van de leuke straatjes, pleintje en prachtige huizen. Het is niet voor niets door de Fransen in 2013 gekozen als Le Village préféré des Français,. Het dorp is in cirkels gebouwd rondom een kasteel uit de dertiende eeuw. Rondom Eguisheim zie je alleen maar wijngaarden.
Verder is Eguisheim ook beroemd omdat het een Paus heeft voortgebracht, het is nl de geboorteplaats van Paus St. Leo IX. Hij werd hier in 1002 geboren als Bruno d’Eguisheim en werd in 1049 Paus Leo IX.
Het plaatselijke kerkje is klein en mooi van binnen. Het is er wel donker, het licht gaat pas aan als je geld in een automaat gooit. Daar kwamen we achter toen Monique een kaarsje wilde opsteken, ze dacht dat ze het geld voor het kaarsje hier moest doneren, maar toen bleek het licht aan te gaan. Ik heb er gelijk dankbaar gebruik van gemaakt om de kerk te fotograferen met het licht aan. Parkeren kun je overigens net buiten het dorp, want is het dorp kom je niet met de auto. Vanuit het parkeerterrein is het 5 minuten lopen naar het dorp.
 
Eguisheim (1)kl Eguisheim (2)kl Eguisheim (3)kl Eguisheim (4)kl
Kaysersberg
 
Kaysersberg is een gezellig dorpje in de Elzas. Het is niet groot en je bent er snel doorheen gelopen, maar het is zeker de moeite waard. Ook hier weer veel prachtige vakwerkhuizen en wijnverkopers waar je wijn kunt proeven en kopen.Kaysersberg is vooral bekend omdat het de geboortestad van Albert Schweitzer is. Hij kreeg in 1952 de Nobelprijs voor de vrede. Wil je meer over Schweitzer te weten komen dan kun je het museum bezoeken dat hier ligt.
 
Kaysersberg (1)kl Kaysersberg (2)kl Kaysersberg (3)kl Kaysersberg (4)kl
 
Riquewhir
 
Riquewihr is van oorsprong een middeleeuws dorpje, dit is nog te zien aan stadsmuren om het stadje. Ook dit dorpje is niet al te groot, om je een idee te geven, wij hebben Eguisheim, Kaysersberg en Riquewihr op 1 dag bezocht, op ons gemak met tussen de middag ruim de tijd voor een lunch en ook ruim de tijd om wijn te proeven en te kopen.
Als je kerstmis spulletjes wil kopen zit je hier goed, die krijg je hier het hele jaar door, net zoals de wijn !
Er is ëën hoofdstraat, deze loopt berg op tot de toegangspoort die gebouwd is gebouwd bovenop de stadspoort.
 
Riquewhir (1)kl Riquewhir (2)kl Riquewhir (3)kl Riquewhir (4)kl
 
Ribeauville
 
Er zijn dorpjes die in onze ogen mooier zijn dan Ribeauville, maar dat neemt niet weg dat je het moet overslaan. Ook hier weer vakwerkhuisjes met uithangbordjes en wijnverkopers.
 
Ribeauville (1)kl Ribeauville (2)kl Ribeauville (3)kl Ribeauville (4)kl
 
Bergheim
 
Toen we op weg waren naar het kasteel van Konigsbourg kwamen we langs Bergheim. Het was lunchtijd en we besloten om te kijken of hier een leuke gelegenheid was. Het dorpje is erg klein maar heel knus, we hadden er eigenlijk niets over gelezen maar dat was zeer onterecht. Er zijn 2 leuke pleintjes met overal heel veel bloemen, ook in de straten. We hebben hier een lekker Flamkuchen gegeten, de specilaiteit in de Elzas. 
 
Bergheim (1)kl Bergheim (2)kl Bergheim (3)kl Bergheim (4)kl
 
Kasteel Haut-Königsbourg
 
Kasteel Haut-Königsbourg is een van de meest bezochte monumenten van Frankrijk, het trekt  600.000 bezoekers per jaar, gelukkig is het in September minder druk, we konden de auto vrij vooraan parkeren, we hoefden maar 10 minuten bergop te lopen. In de zomer denk ik dat je een een stuk verder moet lopen. In 1889 begon keizer Wilhelm II met de heropbouw van het kasteel om er een museum van te maken. Het is mooi geworden en het wordt zeer goed onderhouden. Een voordeel bij dit kasteel is dat omschrijvingen in meerdere talen worden weergegeven, dit hebben ze tenminste goed op orde. De binnenruimtes zijn indrukwekkend met zijn muurschilderingen, Renaissance meubels en een collectie middeleeuwse wapens. 
 
Haut Konigsbourg (1)kl Haut Konigsbourg (2)kl Haut Konigsbourg (3)kl Haut Konigsbourg (4)kl
 
Uithangborden
 
In de Elzas zie je ze in elk dorpje, de kleurrijke uithangborden waarvan de oorsprong uit de middeleeuwen komt. 
Hieronder een selectie van de uithangborden die ik gefotografeerd heb.
 
Uithangbord (1) tn Uithangbord (2) tn Uithangbord (3) tn Uithangbord (4) tn
Uithangbord (6) tn Uithangbord (7) tn Uithangbord (8) tn Uithangbord (10) tn
Uithangbord (11) tn Uithangbord (12) tn Uithangbord (13) tn Uithangbord (15) tn
Uithangbord (16) tn Uithangbord (18) tn Uithangbord (19) tn Uithangbord (20) tn
Uithangbord (21) tn Uithangbord (22) tn Uithangbord (23) tnUithangbord (24) tn
 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen