• 1

Frankrijk 2010 Charente Maritime

Regio Poitou-Charentes / Departement Charente Maritieme
Sequioa park, gelegen tussen Saint Just Luzac en Marennes in de Charente Maritime

Tip voor mensen die ook deze reis willen maken:

Dit park biedt de mogelijkheid om van woensdag tot woensdag te boeken. Als je zoals wij gebonden bent aan de schoolvakanties en je wilt de zwarte zaterdagen in Frankrijk vermijden dan is dit ideaal. Je kunt op woensdag reizen zonder drukte en fileleed, buiten een beetje drukte rondom Parijs.

Klik op de foto's voor een grotere foto en meer informatie

28 juli – vertrek naar Saint-Just-Luzac, 890 km

Dit jaar dus geen vertrek vanaf zaterdagochtend, maar op een rustige woensdagochtend richting Frankrijk. We vertrekken om 05 uur in de ochtend. Monique en Lars slapen nog even verder in de auto en omdat het rustig is op de weg kan ik goed doorrijden. Even voor Parijs stoppen we om half 9 voor de eerste pauze. Na een half uurtje gaan we verder en via de boulevard Pheriferique via de A10 richting Bordeaux. Na nog 2 stops arriveren we om 15.30 op onze bestemming. Na het inchecken brengt een medewerker ons naar onze caravan, dat hebben we nog nooit meegemaakt. Normaal krijg je een plattegrond en zoek het dan maar verder uit, maar hier dus niet. Alle caravans staan ruim opgesteld tussen het groen en zijn mooi verzorgd inclusief tuinset. We laden de auto uit en daarna ontdekt Lars het sportveld 50 meter verderop. We zien Lars daarna nog alleen bij het eten, want hij ontdekt dat in de kantine op een groot scherm een wedstrijd van Ajax wordt uitgezonden. Wij lopen ’s avonds over de camping en ontdekken dat hier  heel veel Nederlanders zijn, je krijgt bijna het gevoel in Nederland te zijn. Verder enkele Fransen, een paar Belgen, een verdwaalde Duitser en veel Engelsen en Ieren, dit zijn de betere Britten, niet de Onslow types.  

 

plaats-kl caravan-kl 

29 Juli – Marennes en Rochefort, 50 km

Lars was als eerste wakker en is in de campingwinkel croissants gaan halen. Na het ontbijt gaan we naar Marennes om het plaatselijke marktje te bezoeken, dit bestaat vrnl. uit veel verse vis en groenten. Even buiten Marennes ontdekken we de city de h’uitres, een heel lange weg richting zee met allemaal kleine winkeltjes waar je verse vis, mosselen en oesters kunt kopen en eten in zeer eenvoudige restaurantjes. Op het einde van de 2 km lange weg liggen een paar leukere vis restaurantjes, daar gaan we komende week zeker een keer eten. We doen nog even boodschappen in de grote supermarkt in Marennes en gaan daarna terug naar de caravan. Lars verdwijnt weer richting voetbalveld en wij genieten voor de caravan van het lekkere weer. ’S Middags rijden we naar Rochefort dat hier 20 km vandaan ligt. Onderweg net buiten het park zie je heel veel ooievaars in nesten die ze in de hoogspanningsmasten gemaakt hebben of je ziet ze hoog in de lucht rondcirkelen. Het park ligt dan ook bij een groot natuurgebied. Rochefort heeft een leuk verzorgd centrum met een groot plein. We besluiten om iets te drinken op een terras en bestellen een ice tea en twee ice koffie. De ober komt terug met 2 aparte glazen die echter warm zijn ipv koud. Op de rekening zien we dat het gaat om Irish coffee, klinkt voor hun waarschijnlijk hetzelfde als ice coffee ! Aangezien we de Irish Coffee ook lekker vinden maken we er geen probleem van, alleen de prijs was natuurlijk wel een stuk duurder….! Op het eind van de middag nog even gezwommen in het heerlijke bad op de camping. Na het eten gaat Lars weer voetballen, voor de kinderen is het hier geweldig. Ik ga ’s avonds even kijken en hoor dat ze teams aan het samenstellen zijn, het wordt Nederland tegen Engeland-Belgie-Limburg, het geeft een beetje de verhouding weer van de bezetting van de camping en ook dat ze in Nederland nog steeds niet weten dat Limburg in Nederland ligt !

marennes-kl rochefort-kl zonnebloem-kl

30 Juli – lekker luieren

Lars slaapt vandaag tot bijna 11 uur, je kunt echt aan hem merken dat hij hier de hele dag bezig is. Na het ontbijt besluiten we om te gaan zwemmen vanwege het mooie weer en omdat het park een groot en mooi zwembad heeft. We houden dit tot een uur of 5 vol, voor ons best lang. Tegen 19 uur gaan we naar Marennes om in een visrestaurantje te gaan eten. We rijden de lange weg naar city de h’reutes helemaal af en op het eind vinden we een leuk restaurantje met hele lekkere visspecialiteiten. Hetgeen we hier uit de keuken zien komen ziet er allemaal heel lekker uit. We gaan deze keer voor de mosselen, ze zijn niet groot zoals we ze in Nederland kennen, maar wel lekker van smaak. Na het eten staat Lars alweer te popelen om terug naar het park te gaan want hij wil weer gaan voetballen. Dit was dus onze rustdag, morgen gaan we weer iets doen of bezichtigen.

zwembad  zwembad zwembad

31 Juli -  Royan, 50 km retour

Na het ontbijt rijden we naar Royan, hier ongeveer 25 km vandaan. Het is een stadje dat aan het eind van de 2e wereldoorlog zwaar beschadigd werd door geallieerde bombardementen. Het is nu een moderne stad geworden, geen oude gebouwen meer, maar wel netjes verzorgd. Er liggen diverse strandjes met kleine haventjes. We hebben er niet bij stilgestaan dat tussen 13 en 15 uur de winkels dicht zijn in Frankrijk, we lopen daarom langs de kleine haventjes en kleine winkeltjes (waarvan er een paar toch open zijn) langs de boulevard en genieten van het uitzicht en het weer. Na een kleine lunch op het terras houden we het hier voor gezien en gaan terug naar de camping waar we nog even gaan zwemmen. Lars verdwijnt na het eten weer richting kantine met Mark, ook een Ajax fan hier op het park, om naar de wedstrijd van Ajax om de Johan Cruijf schaal te gaan kijken. Zelfs op vakantie zijn we nog niet verlost van het voetbal……Wij blijven voor de caravan zitten en zorgen dat fles Sangria leeg raakt.

Royan  wedstrijd

1 Augustus – La Rochelle, 110 km retour

We hadden het plan opgevat om vandaag naar Ile de O’leron te gaan, maar net 1 km van de camping vandaan stond er al een file richting het eiland. Weekend verkeer en vakantiewisseling, dus we slaan snel rechtsaf richting La Rochelle. Het bezoek aan deze stad stond echter op maandag gepland, maar we wisselen deze planning noodgedwongen om. Te laat realiseren we ons dat het zondag is en de meeste winkels wel dicht zullen zijn, maar gelukkig ben je dus niet van de winkels afhankelijk in La Rochelle, er is zoveel te zien en te doen merken we achteraf. We parkeren de auto in het centrum en lopen toevallig gelijk naar de markt op de Rue de Thier, hier is een overdekte markt met een geweldig aanbod van verse vis, fruit, kaas, groenten en vlees. Een walhala voor de lekkerbek. Uiteraard kopen wij er ook iets. La Rochelle is een bloeiende havenstad uit de 11e eeuw met een oude haven en statige huizen. Je kunt hier makkelijk een middag vertoeven. We lopen door het centrum en bekijken het gemeentehuis uit de 16 eeuw aan de buitenkant en komen even verder uit bij de haven met allemaal leuke kraampjes en restaurantjes. Bij de haven staan 3 grote torens en wij bezichtigen de Tour St-Nicolaas, die vroeger gebruikt werden voor de verdediging van de haven. Boven in de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad. Op het eind van de middag gaan we terug naar ons park. Vandaag maar eens pasta gemaakt op verzoek van Lars.

rochelle rochelle rochelle rochelle

2 augustus –  Ile de O’leron – rondrit over het eiland, 90 km

Vannacht niet zo geweldig geslapen, de Nederlandse buren zaten met andere Nederlanders voor het huisje en dachten dat ze alleen op de camping waren, af en toe schamen we ons voor onze landgenoten. Vandaag dus richting het eiland gegaan, hier ongeveer 12 km vandaan. Na Corsica is dit het grootste eiland van Frankrijk. Buiten de camping, na 2 km, kwamen we toch in de file van langzaam rijdend verkeer richting het eiland. Blijkbaar is het ’s zomers altijd druk richting het eiland. Eenmaal de brug over verdeeld het verkeer zich en merk je weinig meer van de drukte. I’le de O’leron is een typisch eiland voor vakantievierders die van het strand en watersport houden, verder kun je hier goed fietsen. Niet een eiland dat aan ons besteed is, na een dag hebben we het hier wel gezien. Er zijn enkele plaatsjes op het eiland, waarbij St. Pierre, St. Dennis en Le Chateau ons het meeste aanspraken. St. Pierre heeft een heel leuk en klein gezellig centrum, St. Dennis in het noorden heeft een leuk strand en haventje, en Chateau de Oleron heeft een ommuurde vestiging.

Tegen 18 uur zijn we weer terug op de camping, Lars gaat weer voetballen, komt daarna zijn maag vullen en met wat geld op zak vertrekt hij met een paar campingvrienden richting bar/kantine om te kijken naar de avond animatie. Als hij ons een tijdje later in de bar ziet, komt hij weer geld vragen, tja, een paar euro is ook zo op….! Bij ons trouwens ook….morgen weer pinnen….!

oleron  oleron  oleron oleron

3 augustus – Zwemmen – Brouage – Marennes, 30 km

Lars hebben we vandaag om 11 uur wakker gemaakt, zolang als hij hier slaapt doet hij thuis niet. Het is onze laatste dag op deze camping en we besluiten rustig aan te doen en gaan daarom eerst zwemmen op het park. Tegen 5 uur gaan we naar Brouage, een klein dorpje hier 5 km vandaan. Het is een klein vestigings dorpje uit de 17e eeuw en helemaal ommuurd, je kunt over de muur lopen en zo om het hele dorp lopen, dat duurt een klein half uurtje. Er is 1 straat van ongeveer 200 meter met kleine winkeltjes en restaurants. Wij vonden het een heel leuk dorpje en aangezien je het hier met een uurtje gezien hebt, toch de moeite waard om te bezoeken.

brouage brouage brouage brouage

Daarna gaan we richting city de h’uitres bij Marennes alwaar we gaan eten in het visrestaurant La Verte Ostrea . Deze keer geen mosselen maar een driegangen menu voor maar € 19,50 bestaande uit een voorgerecht van 6 oesters, daarna een gerecht van zuurkool in visbouillon met 4 verschillende soorten vis en als nagerecht een tiramesu met frambozen. In Nederland zouden we het dubbele kwijt zijn, maar ja, hier komen de oesters vers uit de zee.

 eten1-kl eten2-kl eten3-kl

Terug op de camping gaan we langzaam al inpakken want morgen vertrekken we voor een week naar de Loire streek. We vinden het jammer om al te vertrekken, we hadden het hier nog een week kunnen volhouden. Het park is geweldig voor kinderen, op natuurgebied veel zwaluwen die overal nestjes hebben (zwaluwen zijn hier beschermd), salamanders die je regelmatig bij muurtjes ziet, de ooievaars in het natuurgebied en in de omgeving was nog genoeg te doen geweest, iets verderop lagen grotere steden zoals Saintes en Cognac, de dierentuin van Palmyre en ook Fort Boyard lag in de buurt.

 

 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen